Kwasy Omega 3

Kwasy Omega 3 (7)Kwasy tłuszczowe omega 3 są to nienasycone kwasy tłuszczowe pełniące ważną rolę w organizmie człowieka. Można je pozyskać ze zwierząt. Bogatym jego źródłem są ryby i owoce morza, ale można je znaleźć też w niektórych roślinach.
Jak wiadomo najwięcej kwasów omega 3 znajduje się w rybach. Zwłaszcza dużo jest go w smacznym łososiu. Jednak już łosoś hodowlany ma zdecydowanie mniej kwasów omega 3, niż łosoś żyjący wolno. Nie każdy też jada ryby i nie wszyscy lubią owoce morza. Na szczęście kwasy omega 3 występują też w roślinach. Największym roślinnym źródłem tych kwasów jest siemię lniane, jednak by mogło być przyswojone przez organizm musi zostać wcześniej zmielone na mąkę. Dawka siemienia lnianego w ilości jednej łyżki jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwas omega 3. Jeżeli jesteś aktywny fizycznie lub czynnie uprawiasz sport, to może się okazać, że potrzebujesz dawki trzykrotnie wyższej. Gdzie jeszcze znajdziemy kwasy omega 3? W orzechach włoskich, w oleju konopnym, w zielonej soi oraz coraz popularniejszych nasionach chia. Jak widać, każdy może znaleźć swoje źródło kwasów omega 3, by uniknąć niedoborów i związanych z tym kłopotów.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top