Dieta w chorobach wątroby i Dieta odkwaszająca

Dieta odkwaszająca i dieta w chorobach wątroby

Kuchnia

Dieta odkwaszająca to system żywieniowy, polegający na spożywaniu posiłków alkalicznych/zasadowych. Podstawą tego typu diety są świeże warzywa oraz owoce. Produkty o charakterze zakwaszającym, zastępowane są tymi, alkalicznymi. Podczas takiej diety, nie spożywa się alkoholu. Dieta w chorobach wątroby jest to system żywieniowy, polegający na czasowym wykluczeniu pewnych produktów lub zestawień produktów. Spożywa się posiłki o małej ilości tłuszczu, zwłaszcza zwierzęcego. Posiłki podczas takiego odżywiania, powinny obfitować w lekkostrawne dania. Alkohol w tego typu diecie, powinien zostać oczywiście wykluczony. Ważna jest też regularność w spożywaniu posiłków. Należy nie podjadać, tylko jeść cyklicznie o stałych porach, tak aby wątroba zdążyła odpocząć między posiłkami. W celu poprawy funkcjonalności tego organu, do diety warto włączyć ostropest plamisty. Posiada on funkcje, wpływające na odbudowę wątroby. Ponad to, czarną herbatę oraz kawę, warto zastąpić zdrowotnymi, herbatkami ziołowymi.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top