Odpowiednio nakryty stół zachęca do jedzenia

Stół powinien być w odpowiedni sposób nakryty i pasować do danej okazji.
Organizując imprezę okolicznościową liczy się nie tylko jedzenia jakie podamy, ale też to jak będzie się prezentował stół, przy którym będziemy jeść posiłek. Stół powinien zachęcać do jedzenia i pasować do okazji. Bardzo ważnym elementem jest samo nakrycie stołu. Obrus powinien być przede wszystkim nienagannie czysty. Nie mogą znaleźć się na nim żadne plamy, bo nie będzie to ładnie wyglądało. Dobrze jest go wyprasować i równo rozłożyć na stole. Nie może z jednej strony być zbyt krótki, a z drugiej za bardzo spuszczać się na ziemię. Ważne są też dekoracje jakie umieścimy na stole. Trzeba jednak tak je dobrać, aby pasowały i do zastawy i do koloru obrusu. Jeżeli obrus i zastawa są w jednym kolorze można dobrać bardziej wzorzyste dekoracje, ale jeśli obrus ma dużo wzorów dekoracje powinny być delikatne. Dobrym rozwiązaniem jest postawienie na środku stołu bukietu świeżych kwiatów. Nie można zapominać o serwetkach. Muszą się znaleźć na każdym stole. Ustawienie talerzy też ma znaczenie. Zawsze głęboki talerz ustawiamy na talerzu płytkim. Zaczynamy od talerza deserowego, następnie duży talerz płaski i talerz głęboki. Jedzenie zawsze zaczyna się od zupy, potem drugie danie i deser i właśnie w takiej kolejności od góry powinny zostać ustawione talerze. Nóż i dużą łyżkę zawsze kładziemy z prawej strony, a widelec z lewej. Jeżeli chodzi o kieliszki zawsze powinny być ustawione z prawej strony. Tak ustawiona zastawa, razem z obrusem i dekoracjami sprawi, że goście poczują się wyjątkowo.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top