Rosół dobry na wszystko

Mówią i to nie rzadko, że rosół jest dobry na wszystko, od smutków i żali po radosne dni, chłodne, ciepłe, na chorobę, a nawet na kaca. Rosół uznawany jest za najlepszą zupę polską i najlepszą bazę do innych zup.Najważniejszym składnikiem rosołu jest mięso z kury i wołowina – najczęściej szponder lub rozbratel. To z nich powstaje cały wywar. Takie mięso nie powinno być wcześniej mrożone, ale jeśli nie ma się innego powinno się je dzień wcześniej włożyć do lodówki. Dodatkowo mięso powinno być przemyte w ciepłej wodzie i dopiero potem gotowane na bardzo małym ogniu, tak by rosół się gotował, ale nie zagotował. Kiedy na wierzch wyjdą szumowiny trzeba je zebrać, lub całą wodę wylać i wlać świeżą. Następnie dodaje się warzywa takie jak marchewka, która dodaje kolorytu, pietruszka, która dodaje smaku, opalona na ogniu lub w piekarniku cebula, która też poprawia smak, seler i pora, można też dodać buraka lub kapustę włoską, ale to już według własnego uznania. Potem dla smaku doprawia się go zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą, natką pietruszki, albo też lubczykiem, suszonymi grzybami czy nawet goździkami. Rosół gotowy jest dopiero w tedy kiedy mięso i warzywa są miękkie. Oczywiście mięso potrzebuje więcej czasu dlatego najpierw gotuje się ono samo, a dopiero potem dodaje się warzywa i przyprawy. Gotowanie rosoły trwa mniej więcej dwie godziny. Kiedy jest już gotowy podaje się go z makaronem najczęściej w postaci cienkich nitek lub grubszych, lub też według własnego uznania np. z kokardkami. Niekiedy zamiast makaronu daje się do niego ziemniaki czy ciasto lane – tzw. kluski lub nawet ryż czy kasza. Potem wstawia się go do lodówki,a z powstałego z niego bulionu czyli odtłuszczonego rosołu można ugotować inną zupę. Bulion zamknięty w słoiku w lodówce może stać nawet 3 miesiące.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top