Piernik puszysty

kulinaria (23)Składniki:

1. Pół kilograma mąki pszennej
2. 20 dag margaryny np. Kasi
3. 1,5 szklanki cukru
4. 17dag miodu (płynnego)
5. 1 łyżka kakao
6. 1 łyżka cynamonu
7. 2 łyżki przyprawy do piernika
8. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
9. 1 szklanka kwaśnej śmietany
10. 3 jajka

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać po kolei do ucieranej margaryny; następnie dodać miód, 2 łyżki wody, śmietanę, oraz mąkę, cynamon, przyprawę do piernika, sodę i kakao. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować aż powstanie gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia natłuścić i posypać tartą bułką a następnie przełożyć do niej przygotowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza i wstawić piernik na około 60 ? 70 minut. Po wyjęciu wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top