Piernik bez jaj

kulinaria (9)Składniki:

1. 1,5 szklanki cukru
2. 3 szklanki mąki pszennej
3. 2 szklanki mleka
4. Pół szklanki oleju
5. 2 łyżeczki cynamonu
6. 2 łyżki kakao
7. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
8. 2 łyżki ulubione konfitury lub dżemu
9. Cukier puder d posypania

Wykonanie:

Do miski wlać mleko, miksując dodawać po trochu pozostałe składniki, a więc sodę oczyszczoną, cynamon, kakao, dżem, cukier i przesianą przez sitko mąkę pszenną. Wszystkie składniki dokładnie połączyć miksując, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto.
Blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tak przygotowanej formy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić blaszkę z ciastem na około pół godziny (sprawdzić patyczkiem czy się upiekło:, jeśli patyczek będzie suchy można wyjąć z piekarnika). Piernik ostudzić i posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) lub polać polewą na przykład czekoladową.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top