Biała kiełbasa

kulinaria (4)W dawnych czasach, gdy zdobycie mięsa w sklepie graniczyło z cudem – biała kiełbasa postrzegana była jako towar luksusowy. W wielu domach pojawiała się raz w roku, przy okazji świąt Wielkanocnych, gdy przy stole nie wypadało jeść byle czego. Gotowana biała kiełbasa jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie lub kolację. Można ją także podawać w formie obiadowej. W przeciwieństwie do kiełbas tradycyjnych ma ona specyficzny zapach. Wszystko dzięki solidnej porcji majeranku, to dzięki niemu zapach białej kiełbasy jest tak przyjemny bez względu na to, czy została ugotowane, czy też trafiła na ruszt grilla. Gotowaną białą kiełbasę najczęściej podaje się z musztardą. Najwyborniej naszym zdaniem smakuje z chrzanem lub sosem tatarskim. Polecamy także dodać chrzanu do przetartych buraczków ćwikłowych i serwować to razem z białą kiełbasą. Prawdziwe niebo w gębie! Biała kiełbasa w formie grillowanej to doskonały pomysł na przystawkę dla gości. Danie popijać można białym winem. Kiełbasa z grilla jest bardzo delikatna w smaku.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top