Wino i ser

Wino i ser idealna para o czym już od dawien dawna doskonale wiedzą Francuzi.
Ser może być największym przyjacielem ale i największym wrogiem wina. Tak twierdzą Francuzi. Ostry, intensywny smak serów może przytłoczyć smak wyśmienitego czerwonego wina. Przez to głównie sery podaje się na zakończenie posiłku, po głównym danie, ale jeszcze przed deserem. Mocne sery niwelują smak czerwonego wina, i dzięki temu smakosze mają przygotowane podniebienie do rozkoszowania się słodkimi deserami. Dobieranie wina i serów, nie należy w sumie do bardzo skomplikowanych. W końcu wino i sery należą do najstarszych produktów spożywczych. Wino, ser i możemy też śmiało do tego dołączyć pieczywo towarzyszą człowiekowi niemal od początku jego dziejów. Produkty te są niezwykle pożywne, zawierają większość potrzebnych do życia składników, witamin, mikroelementów. Zaletą ich jest jeszcze to, że można w bardzo łatwy sposób je przechowywać bez obawy przed zepsuciem a przy tym i zatruciem się. Kolejnym atutem jest to, że można je jeść i pić bez żadnych dodatkowych przygotowywań. Miało to ogromne znaczenie zwłaszcza podczas podróży, które były bardzo długie. W obecnych czasach wino, pieczywo i ser nadal są ważną częścią naszego pożywienia. Dodatkowa odpowiedni wybór wina do sera może tylko spotęgować bogactwo smaków i w pełni cieszyć się nimi. Sery miękkie, łagodne, z białą pleśnią, takie jak camembert, brie doskonale komponują się z lekkimi czerwonymi winami. Sery starsze, bardziej dojrzałe nadają się do win intensywniejszych.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top