Napoleonki

kulinaria (3)Napoleonki to specyficzne ciastka deserowe. Spotkać je można w każdej wybranej cukierni w Polsce. Wyglądem przypominają nieco wadowickie kremówki, kiedyś bardzo rozsławione przez naszego Papieża. Podstawą do napoleonek jest tradycyjne ciasto francuskie. Można je upiec samodzielnie w piekarniku lub kupić gotowe, zamrożone i upiec w krótkim czasie. Pomiędzy dwa płaty ciasta francuskiego trafia krem budyniowy. W niektórych formach napoleonek na krem budyniowy kładzie się jeszcze bitą śmietanę, aby ciastko było jeszcze bardziej kaloryczne i zachwyciło zawartością. Ta metoda nie jest jednak praktykowana wszędzie. Już z samym budyniem napoleonka jest wyjątkowo słodka. Warstwę ciasta francuskiego na wierzchu posypuje się grubą warstwą cukru – pudru. Napoleonki wiele osób robi metodą domową. Gdy nie chce im się piec ciasta francuskiego od podstaw, wykorzystują słone krakersy. Taka metoda zdaje egzamin, gdy krakersy przysypiemy jeszcze dodatkowo cukrem – pudrem, żeby zagłuszyć słony smak ciastek.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top