Sery topione

Pierwsze sery topione zostały wyprodukowane po raz pierwszy w Szwajcarii. Pierwsza fabryka powstała we Francji.
W początkach XX wieku Francuzi wydali przepisy, które zawierały podstawowe zasady i kryteria ich produkcji. Niektórzy uważają, że sery topione nie są prawdziwymi serami. Uważają tak ze względu na to, że ich proces produkcji jest odmienny od tego jak powstają inne sery. Powstają one z różnych gatunków serów podpuszczkowych dojrzewających, twarogu, masła, wody oraz dodatków smakowych. Najczęściej dodawane są orzechy, szynka, papryka czy też zioła. Ważnym składnikiem jest topnik, który powoduje rozluźnienie, nadając w ostateczności serowi gładką konsystencję. Nie podlegają one dojrzewaniu. Sery topione goszczą często na naszych stołach i w naszych potrawach. Nadają się świetnie do zapiekanek, kanapek, past, różnego rodzaju przekąsek. Niektórzy sery topione używają zamiast masła. Różnorodność smaków jest nieograniczona. Sery te powstały na skutek możliwości przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa znana też bardzo dobrze u nas, founde, którą otrzymywano się poprzez podgrzanie dojrzałego sera z dodatkiem wina białego. Niepowtarzalnymi zaletami serów topionych są kremowa, delikatna konsystencja, delikatny smak. Zaletą serów topionych jest ich długa trwałość, nawet w temperaturze pokojowej. W trakcie przechowywania nic się nie zmieniają. Bardzo są popularne w klimatach podzwrotnikowych, zwrotnikowych i równikowych.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top