• Piernik bez jaj

    Składniki: 1. 1,5 szklanki cukru 2. 3 szklanki mąki pszennej 3. 2 szklanki mleka 4. Pół szklanki oleju 5. 2 łyżeczki cynamonu 6. 2 łyżki kakao 7. 2 łyżeczki sody oczyszczonej 8. 2 łyżki ulubione konfitury lub dżemu 9. Cukier puder d posypania Wykonanie: Do miski wlać mleko, miksując dodawać po trochu pozostałe składniki, a […]

    Read more »
  • Kakaowiec z truskawkami

    Składniki: 1. 15 dag cukru pudru 2. 5 jajek 3. 15 dag mielonych migdałów 4. Pół łyżeczki proszku do pieczenia 5. 2 łyżki kakao 6. 1 łyżka tartej bułki 7. 1 łyżka cukru waniliowego 8. 2 łyżki cukru pudru 9. 300 ml śmietanki 36 % 10. 30 dag truskawek Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę […]

    Read more »
  • Drożdżowy Makowiec

    Składniki: Na ciasto: 1. 1 kostka margaryny 2. Pół kilograma mąki pszennej 3. 5 dag drożdży 4. 1 łyżka cukru 5. 25 dag kwaśnej śmietany 6. 1 jajko 7. Szczypta soli Na masę: 1. Pół kostki margaryny 2. Pół kilograma maku 3. 10 dag miodu 4. 15 dag cukru 5. 1 jajko 6. Olejek migdałowy […]

    Read more »
  • Biszkopt z masą kokosową

    Składniki: Na biszkopt: 1. 4 jajka 2. 4 łyżki cukru 3. 3 łyżki mąki pszennej 4. 1 łyżka ciemnego kakao 5. Pół łyżeczki proszku do pieczenia Na masę: 1. Pół litra śmietany kremówki (30 %) 2. 2 galaretki cytrynowe 3. 2 białe czekolady 4. 20 dag wiórków kokosowych plus 5 łyżek 5. 3 łyżki dżemu […]

    Read more »
  • Fotografia ślubna Koszalin

    Jest bardzo dużo fotografów na rynku, pałają się oni różnego typu fotografiami, a już szczególnie dużo fotografów zajmuje się fotografią ślubną. W województwie zachodnio – pomorskim, tego typu fotografów jest multum a jeżeli, dla przykładu, napisze się w internecie hasło „fotografia ślubna Koszalin” to ofert znajdziemy do wyboru i do koloru. Każdy z fotografów robi […]

    Read more »
  • PLACEK MIGDAŁOWY

    Składniki: Spód placka: 2/3 szklanki cukru 2 jajka Pół kostki margaryny 4 łyżki mleka 6 łyżek mąki pszennej 1/3 szklanki mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki jogurtu 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki cukru 40 dag agrestu Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Oddzielić żółtka od […]

    Read more »
  • Odwrócona osmoza

    Odwrócona osmoza jest zjawiskiem znanym już od osiemnastego wieku. W wieku dwudziestym, a dokładnie w jego połowie rozpoczęto podejmować próby z przemysłowym wykorzystaniem odwróconej osmozy. Na początku wieku dwudziestego pierwszego, na świecie było już ponad piętnaście tysięcy zakładów odsalania wody morskiej. Odwrócona osmoza znajduje głównie zastosowanie w odsalaniu wody morskiej. Jest to jej największy wkład […]

    Read more »
  • Żurek

    Żurek to jedna z najbardziej popularnych zup na Śląsku. Wiele rodzin przyrządza je jako główne danie obiadowe w czasie świąt Wielkanocnych. Kojarzy się z wiosną. Prawdziwy żurek gotowany jest na zakwasie. Dzisiaj gotowy zakwas kupić można w sklepach, dodaje się wszystkie potrzebne składniki i gotuje zupę. Zajmuje to nie więcej, niż godzinę. Żurek jest bardzo […]

    Read more »
  • 2 propozycje orzeźwiających koktajli z Włoch i Meksyku

    Internet w dzisiejszych czasach służy wielu osobom za podstawowe źródło wiedzy i informacji. Warto wykorzystać dobrodziejstwa technologii, by dowiedzieć się jak przyrządzić kilka egzotycznych koktajli, które ugaszą pragnienie w upalny, letni dzień. Możliwości jest cała masa, jednak poniżej znajdą się dwa najciekawsze, z państw, w których wysoka temperatura to cecha nie tylko lata, ale całego […]

    Read more »

Back to Top