PLACEK MIGDAŁOWY

kulinaria (6)Składniki:

Spód placka:
2/3 szklanki cukru
2 jajka
Pół kostki margaryny
4 łyżki mleka
6 łyżek mąki pszennej
1/3 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki jogurtu
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
1 galaretka agrestowa
1/3 szklanki cukru
40 dag agrestu

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać po kolei do ucieranej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami i dosypać do masy oraz dolać mleko. Wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć tortownicę pergaminem i przełożyć do niej ciasto. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i wstawić tortownicę na 25 minut.
Żelatynę namoczyć z małą ilością wody, rozpuścić podgrzewając. Śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i żelatyną. Rozsmarować na zimnym cieszcie.
Agrest przebrać, umyć, osuszyć i poukładać na kremie. Zalać tężejącą galaretką,. Schłodzić.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top