Ciasto orzechowe z jabłkami

kulinaria (22)Składniki:

Ciasto:

1. 4,5 szklanki mąki pszennej
2. 2 jajka
3. 2 żółtka
4. 1 i 1/3 szklanki cukru
5. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
6. 0,33 kilograma margaryny
7. 4 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa:

1. 1 jajko
2. 1/3 szklanki mleka
3. Pół kilograma twarogu
4. 1 opakowanie budyniu waniliowego
5. 1 szklanka cukru pudru
6. 1 łyżka masła

Masa jabłkowa:

1. 1 kilogram jabłek
2. 2 galaretki cytrynowe

Krem:

1. 20 dag masła
2. Pół szklanki mleka
3. 15 dag orzechów włoskich
4. 3 łyżki cukru

Wykonanie:

Z podanych składników (oprócz kakao) wyrobić ciasto, podzielić i do 2/3 części dodać kakao, wyrobić. Z ciasta uformować trzy kule: jedną biała i dwie kakaowe. Kule ciasta schłodzić w lodówce, a następnie upiec trzy placki (po rozwałkowaniu kul ciasta, wylepić blaszki).
Ser twarogowy zmielić, utrzeć z cukrem, masłem i jajkiem, przełożyć do rondelka i zagotować mieszając, a następnie wlać rozpuszczony w mleku proszek budyniowy. Gotować 5 minut.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, a następnie poddusić z pół szklanki wody. Dodać do masy jabłkowej galaretki, wymieszać aż do rozpuszczenia.
Orzechy, mleko i cukier zagotować. Połączyć z utartym masłem.
Masę serową rozsmarować na ciemnym blacie ciasta, przycisnąć drugim ciemnym plackiem, rozsmarować masą jabłkową, przykryć jasnym plackiem i posmarować kremem.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top