Placek bezowy z truskawkami

kulinaria (3)Składniki:

1. 20 dag maki pszennej
2. 3 łyżki cukru pudru
3. 12 dag masła
4. 1 żółtko
5. 2 łyżki śmietany
6. 6 białek
7. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
8. 14 dag cukru
9. 0,75 kilograma truskawek
10. Cukier, sól

Wykonanie:

Zrobić kruche ciasto: masło posiekać z pszenną mąką, dodać cukier puder, szczyptę soli, śmietanę i żółtko i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wylepić dno i boki formy i upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Truskawki dokładnie opłukać, osączyć, odszypułkować i osuszyć; szklankę owoców odłożyć do dekoracji, a resztę rozgotować z odrobiną cukru, ostudzić i wyłożyć na kruchy spód.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Z ubitej masy wycisnąć bezowy krążek wielkości kruchego spodu i upiec (50 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza). Wystudzić. Bezowym plackiem przykryć kruchy z masą truskawkową i udekorować pozostałymi truskawkami.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top