CIASTO KAKAOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ

kulinaria (3)SKŁADNIKI:

2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżeczki żelatyny
Cukier waniliowy
4 szklanki śmietany kremówki
Pół słoika dżemu malinowego
Wiórki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać do żółtek i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem. Delikatnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i wstawić blachę do piekarniana 15 minut.
Z ciepłego placka odciąć pasek szerokości wąskiej blaszki, w której należy umieścić placek. Formę wyłożyć folią spożywczą a następnie szerszą częścią placka.
3 szklanki śmietany ubić z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i połączyć z bitą śmietaną. Kremem napełnić ciasto w foremce, położyć kilka plam dżemu malinowego a następnie przykryć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyjąć z foremki, ułożyć do góry nogami. Resztę śmietany ubić i posmarować ciasto, a na wierzch wysypać wiórki czekoladowe.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top