Kuchnia czeska

kulinaria (3)Duży wpływ na kuchnię czeską mieli sąsiedzi (Niemcy, Austria, Węgry). Kuchnia czeska to klasyczne potraw z długoletnią recepturą. Tradycyjny obiad składa się z zupy gulaszowej, flaków, kapuśniaku, knedlików z roladą lub pieczenią. W stolicy Czech znajdują się liczne bary, gospody i piwiarnie. Czechy słyną również z doskonałego piwa. Tradycyjne dania czeskie można również zakupić na rynkach i targach. Dania czeskie należą do potraw tłustych i kalorycznych. Porcje podawanych potraw są duże. Z mięs popularna jest wieprzowina, która serwowane jest w sosie lub pieczona na ruszcie. W lokalach gastronomicznych podawane są potrawy z sany, dzika, a także kuropatwy i bażanty. Z zup warto spróbować flaki i zupę czosnkową. Z deserów podawany jest jabłkowy strudel i bułeczki z powidłami. Z napoi alkoholowych popularne są piwa. Największe browary to Pilsner, Kozel, Straropramen. W Czechach można też degustować mocne alkohole (Slivovica) i aromatyczne wina. Regionami, które słyną z produkcji wina są okolice Pragi, Brno i Morawy.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top