Biszkopt z malinami

kulinaria (4)Składniki:

1. 2 jasne gotowe blaty biszkoptowe
2. 2 ciemne gotowe blaty biszkoptowe
3. 2 szklanki malin
4. Pół litra śmietany kremówki
5. Kilka kropli rumowego aromatu do ciast lub kieliszek rumu
6. 3 łyżki cukru pudru
7. 1 łyżeczka cukru waniliowego lub laska wanilii
8. Listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:

Maliny przebrać, skropić rumem (lub aromatem rumowym), posypać cukrem, wymieszać i odstawić.
Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić a pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy; maliny osączyć z soku (sok zachować), kilka owoców odłożyć do dekoracji a resztę wymieszać z ubitą śmietaną.
Blaty biszkoptowe skropić malinowym sokiem i posmarować ubitą śmietaną; układać naprzemiennie: jasny na ciemny. Na ostatnim krążku biszkoptowym położyć deseczkę i lekko docisnąć. Wierzch i boki także posmarować kremem śmietanowym, udekorować pozostawionymi malinami i świeżymi listkami mięty.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top