CIASTO Z RÓŻOWĄ BEZĄ

kulinaria (22)Składniki:

1 kg rabarbaru
2 szklanki cukru
4 jajka
1,5 szklanki soku wiśniowego
1 kostka margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 białka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru
1 kisiel wiśniowy

Wykonanie:

Obrać rabarbar, pokroić na kawałki. Zalać w garnku sokiem wiśniowym, dodać 1 szklankę cukru i gotować 2 minuty. Rabarbar odcedzić, wystudzić i wymieszać z 2 łyżkami cukru.
Utrzeć margarynę z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodawać po kolei jajka cały czas ucierając.
Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do ucieranej masy.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec ubijania dodać kisiel w proszku. Różową pianę nałożyć na gorące ciasto i wstawić do piekarnika (150 stopni). Piec aż wierzch się dobrze wysuszy.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top