Składniki:
Na biszkopt:
1. 5 jajek
2. 1 szklanka cukru
3. 1 szklanka mąki pszennej
4. 2 łyżki octu
5. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
6. Odrobina soli
Na masę:
1. 3 opakowania budyniu śmietankowego
2. 1,5 opakowania śmietanfixu
3. 1 litr mleka
4. 3 łyżki cukru pudru
5. Puszka słodzonego mleka skondensowanego
6. 10 dag wiórków kokosowych
7. Pół litra śmietany 10 %
8. 3 opakowania herbatników
Wykonanie:
Przygotować biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek; białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli wsypywanym porcjami cukrem. Cały czas ubijając dodawać po kolei po żółtku a następnie ocet i wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia i wstawić do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika na około pół godziny.
Wystudzić.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń wylać na ciasto, a gdy przestygnie, ułożyć na nim herbatniki.
Mleko skondensowane razem z puszką ogrzewać przez 2 godziny. Ostudzić, otworzyć puszkę i powstały z mleka krem wyłożyć na herbatniki.
Śmietanę ubić ze śmietanfixem, cukrem i 2 łyżkami wiórków kokosowych. Rozsmarować na cieście. Posypać resztą wiórków kokosowych i przez kilka godzin chłodzić w lodówce przed podaniem.