Składniki:
Na biszkopt:
1. 4 jajka
2. 4 łyżki cukru
3. 3 łyżki mąki pszennej
4. 1 łyżka ciemnego kakao
5. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
1. Pół litra śmietany kremówki (30 %)
2. 2 galaretki cytrynowe
3. 2 białe czekolady
4. 20 dag wiórków kokosowych plus 5 łyżek
5. 3 łyżki dżemu
Wykonanie:
Przygotować biszkopt: oddzielić białek od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajecznej; delikatnie połączyć. Upiec biszkopt i ostudzić.
Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzącej wody, dodać pokruszone czekolady, wymieszać.
Śmietanę ubić na puszysty krem, wymieszać z galaretkami z czekoladą i wsypać wiórki. Wymieszać. Tak powstałą masą posmarować biszkopt.
5 łyżek wiórek uprażyć na suchej patelni i posypać placek.