Australia to kraj zdecydowanie kraj pełen różnorodności. To słowo określa też idealnie kuchnię tego kraju. Kuchnia australijska jest tak urozmaicona głównie dlatego, że była tworzona przez ludzi różnych kultur i tradycji, którzy od wieków zamieszkują ten rozległy kontynent. Nie bez znaczenia jest tu również zróżnicowane ukształtowanie jego terenu. Odrobinę każdego z tych elementów można odnaleźć w tradycyjnych australijskich potrawach. Dodatkowo, ciągły napływ ludności sprawia, że wciąż są one wzbogacane o nowe pomysły i produkty.
Póki co w Polsce kuchnia australijska jest mało popularna, warto jednak przyjrzeć się jej bliżej. O zawrót głowy może przyprawić ogromna różnorodność wykorzystywanych w niej produktów. Wszystkie regiony kraju oferują konsumentom to, co mają najlepsze: mięso z bydła i owiec, owoce morza (zwłaszcza homary i małże), winogrona i najprzeróżniejsze owoce i warzywa. Wszystko to jest świeże, smaczne i najwyższej jakości. Dobry produkt, to wszak podstawa dobrej kuchni.
W historycznej kuchni australijskiej dominowały przepisy na potrawy przywiezione przez imigrantów, głównie tych pochodzących z Anglii. Do dziś bardzo popularne są tu duszone mięsa czy puddingi. Z czasem zostały one wzbogacone o smaki przywiezione na ten kontynent z innych stron świata. Dziś do najczęściej spotykanych dań należą:
– vegemite, czyli pasta do smarowania chleba
– steki z kangura i krokodyla
– biszkopty „Tam Tam”
– chlebek Daper
– beza Pavlova
– świetne wina.
Oczywiście to tylko niewielka część bogactwa smaków i aromatów, które oferuje kuchnia australijska. Zdecydowanie warto poznać ją bliżej.