Składniki:
Na ciasto:
1. 25 dag masła lub margaryny do pieczenia
2. 40 dag mąki
3. 4 żółtka
4. 5 łyżek cukru
5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
6. Szczypta soli
Na bezę:
1. 6 białek
2. 30 dag cukru
Dodatkowo:
4 szklanki czerwonych porzeczek
1 czubata łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać żółtka, masło lub margarynę, proszek do pieczenia i cukier; wszystko posiekać nożem a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto; wstawić do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wylepiając także wysokie brzegi. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza i podpiec placek około 15 minut.
Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier.
Porzeczki przebrać, umyć i dokładnie osuszyć. Wymieszać z tartą bułką i wyłożyć na podpieczone ciasto. Podpiec w piekarniku przez 5 minut. Następnie wyłożyć na ciasto ubitą piane z białek, temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze około pół godziny, aż beza będzie lekko rumiana.