Składniki:
Na ciasto:
1. 1,5 szklanki mąki pszennej
2. Pół kostki masła
3. 1 łyżka cukru pudru
4. 3 łyżki wody
Na masę:
1. Pół szklanki kwaśnej śmietany
2. Pół szklanki cukru pudru
3. 25 dag tłustego twarogu
4. Skórka otarta z jednej cytryny
5. Pół kilograma jagód lub borówek amerykańskich
6. Limonka do dekoracji
Wykonanie:
Miękkie masło posiekać nożem z mąką i cukrem, aż grudki będą bardzo małe, wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować ciasto w kulkę, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić formę wraz z brzegami.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na piętnaście minut.
Twaróg zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem na gładką jednolitą masę, dodać otartą skórkę pomarańczową i wymieszać.
Masę twarogową wyłożyć na wystudzony placek i wyrównać powierzchnię.
Jagody przebrać, umyć i dokładnie osuszyć. Owoce wysypać na masę serową i udekorować cienkimi plasterkami limonki i stróżynami skórki.