Żurek

kulinaria (6)Żurek to jedna z najbardziej popularnych zup na Śląsku. Wiele rodzin przyrządza je jako główne danie obiadowe w czasie świąt Wielkanocnych. Kojarzy się z wiosną. Prawdziwy żurek gotowany jest na zakwasie. Dzisiaj gotowy zakwas kupić można w sklepach, dodaje się wszystkie potrzebne składniki i gotuje zupę. Zajmuje to nie więcej, niż godzinę. Żurek jest bardzo sycący i rozgrzewający. Przy jego gotowaniu nie można zapomnieć o dodaniu dużej ilości majeranku, co podniesie walory nie tylko smakowe, ale także zapachowe. Do gotującego się i rozcieńczonego zakwasu możemy naturalnie dodać warzywa, które w tym daniu nas interesują. Nie obejdzie się więc bez ziemniaków, marchewki i włoszczyzny. Do tego obowiązkowo dochodzi biała kiełbasa. Nada ona zupie właściwej kaloryczności i zawiesistości. Zakwas na żurek ma już swój naturalny smak, ale jeśli cenimy ostrzejsze rozwiązania, można nieco poszaleć z przyprawami. Niektórzy do ugotowanego żurku kroją jeszcze kilka ugotowanych na twardo jajek. Wrzuca się je do talerza, gdy zupa wędruje na stół.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top