Zupa cebulowa

sushi-grodzisk-mazowiecki-5Gdy jesień szaleje za oknem, a co kwadrans pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie – nasze organizmy zaczynają protestować. To czas wszelkiego rodzaju gryp, przeziębień oraz katarów. Są na szczęście naturalne metody walki z tymi wszystkimi zjawiskami. O zbawiennej mocy cebuli nie trzeba zbyt wiele mówić, bo wszyscy dobrze pamiętamy zapewne słynne syropy wytwarzane przez nasze mamy i babcie. Zupa cebulowa to przysmak typowo francuski. Na wszelkiego rodzaju przeziębienia jest wręcz idealna, działa także wzmacniająco przy wszystkich rekonwalescencjach. Cebula gotowana w bulionie daje obłędny zapach, zwłaszcza jeśli wszystko jest jeszcze sowicie doprawione dodatkowo ziołami. Do zupy cebulowej nie zaszkodzi jeszcze dodać czosnku i bazylii. Wkroić można do niej też ziemniaki, choć wiele osób woli zastąpić je grzankami z białego chleba, bo wtedy według nich zupa jest lżejsza. Po ugotowaniu i rozłożeniu do miseczek warto na wierzch zetrzeć grubą warstwę żółtego sera. Najlepszy będzie parmezan lub edamski.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top