Witaminy w pożywieniu

Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Większość z nich dostarczamy mu w pożywieniu, dlatego niezwykle ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, która pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i świetną formą.W tym artykule omówimy witaminy z grupy B.

Witamina B występuje por różnymi postaciami. Jako tiamina (Wit. B1) korzystnie działa na produkcję czerwonych krwinek, wpływa również na serce oraz mięśnie. Jej źródłem są warzywa strączkowe, zboża, ryby, drożdże i jaja.

Ryboflawina, czyli wit. B2 dba o nasza krtań i gardło, chroni przed anemią i zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Występuje w drożdżach, kiełkach zbóż, warzywach, mięsie, podrobach i jajach.

Niacyna, czyli Wit. B3 (PP) odpowiedzialna jest za wzrost oraz rozwój naszego ciała, reguluje poziom cukru o wpływa na obniżenie cholesterolu. Można ją spotkać w takich produktach, jak ryż, jaja, drób, ryby, warzywa liściaste i produkty mleczne.

Natomiast witamina B5, czyli kwas pantotenowy ma ogromny wpływ na nasz układ nerwowy, wpływa na kondycję naszych włosów, łagodzi stany zapalne skóry oraz wpływa na odporność. Znajdziemy ją w drożdżach, jajach, w wieprzowinie i wołowinie, płatkach owsianych, szpinaku, marchewce, czy ziemniakach.

Pirydoksyna (wit. B6) bierze udział w produkcji czerwonych i białych krwinek oraz wpływa na układ nerwowy. Zapobiega skurczom mięśni, zapobiega chorobom serca i chroni przed zawałem. Jej źródłem są ryby, orzechy, produkty drobiowe, banany, kasza gryczana, groch, fasola, kiełki, kapusta.

Źródłem energii jest z kolei witamina B7 – biotyna, która oprócz tego poprawia wygląd skóry i włosów i wzmacnia odporność. Występuje w jajach, drożdżach, czerwonym mięsie, pszenicy, szpinaku, cebuli, czy grochu.

Witamina B9 to słynny kwas foliowy, inaczej zwany fola cyną jest pomocny w produkcji białych i czerwonych krwinek, zapobiega anemii, poprawia wygląd skóry, jest również niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Można ją znaleźć w liściastych warzywach, zielonym groszku, dyni, czy produktach mlecznych.

Witamina B12 bierze udział w produkcji krwi, poprawia pamięć i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega anemii. Źródłem witaminy B12 są produkty mleczne, ryby, jaja.

Źródłem witamin z grupy B są również preparaty oraz suplementy diety, które stanowią doskonałe uzupełnienie dla osób, które nie spożywają regularnych im pełnowartościowych posiłków.

W kolejnych artykułach dowiemy się, gdzie możemy znależć pozostałe witaminy oraz jaki wpływ mają na nasz organizm.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top