PLACEK Z RABARBAREM

kulinaria (4)Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
6 żółtek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 dag rabarbaru
Beza:
6 białek
Pół szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Przesiać mąkę na stolnicę, margarynę drobno posiekać, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części; jedną włożyć do zamrażalnika, drugą do lodówki.
Po pół godzinie wyjąć ciasto z lodówki i cienko rozwałkować. Blachę wyłożoną pergaminem wylepić rozwałkowanym ciastem.
Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Rozłożyć na cieście i lekko wcisnąć w ciasto. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i ubijać aż będzie lśniąca. Pianę rozsmarować na rabarbarze. Ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzeć na tarce z dużymi oczkami wprost na pianę.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i wstawić do niego placek na około 40 minut.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top