Piernik śmietankowy

barmani-na-wesele-4Składniki:

1. 45 dag mąki pszennej
2. 45 dag cukru + 2 łyżki
3. 1 szklanka śmietany
4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
5. 1 opakowanie przyprawy do piernika
6. 4 jajka
7. Marmolada
8. Gotowa polewa czekoladowa

Wykonanie:

Dodatkowe dwie łyżki cukru wsypać na suchą patelnię i podgrzewać na malutkim płomieniu aż powstanie karmel. Zdjąć z ognia i wlać kilka łyżek wody, zamieszać aż się rozpuści.
Pozostały cukier utrzeć z jajkami, dodać śmietanę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i wszystko razem dokładnie utrzeć, a następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, skarmelizowany cukier i dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć pergaminem i przełożyć do niej ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest już upieczony (patyczek musi być suchy). Po ostudzeniu placek przekroić, przełożyć marmoladą a wierzch posmarować przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top