Orzechowy placek

kulinaria (6)Składniki:

1. 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
2. 20 dag masła
3. 1,5 szklanki cukru pudru
4. 1 szklanka mąki pszennej
5. 4 jajka
6. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
7. Szczypta soli

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Gdy piana będzie już dosyć sztywna dodawać po trochu 1/3 szklanki cukru pudru.
Masło utrzeć z 2/3 szklanki cukru pudru na puszystą masę.
Mąkę przesiać a następnie zmieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do kremu maślanego i dokładnie wymieszać. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Tortownice natłuścić i wysypać mąką; wylać do niej zrobione ciasto i wstawić do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika na pół godziny.
Żółtka ubić z pozostałą częścią cukru pudru i polać ciasto, które następnie wstawić do gorącego, ale już wyłączonego piekarnika na około 10 minut.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top