Makowiec babci

sushi-grodzisk-mazowiecki-5Składniki:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 1 opakowanie suszonych drożdży
3. 3 łyżki cukru
4. Pół szklanki mleka
5. ? kostki masła
6. 2 jajka, 1 żółtko
7. 5 łyżek śmietany
8. 6 łyżek migdałów w płatkach
9. Dla ułatwienia: 40 dag gotowej masy makowej z bakaliami

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać do miski; dodać do niej drożdże rozpuszczone w kilku łyżkach letniego mleka, cukier, resztę letniego mleka i stopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, tak, aby łatwo odstawało od dłoni. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
Gdy podwoi swoją objętość ponownie ciasto zagnieść a następnie rozwałkować.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć gotową masę makową, rozsmarować i zawinąć w rulon, który następnie przenieść do przygotowanej blaszki.
Na wierzchu zrobić rozcięcie wzdłuż całej powierzchni. Żółtko wymieszać ze śmietaną i tą mieszaniną posmarować ciasto oraz posypać płatkami migdałowymi. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top