Keks kakaowy

najlepsze-restauracje-lublin-5Składniki:

1. 5 jajek
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. ? szklanki cukru
4. 1 kostka masła
5. 1 łyżka proszku do pieczenia
6. 2 łyżki ciemnego kakao
7. Pół kilograma bakalii (orzechy, rodzynki, figi, morele, śliwki, daktyle, skórka pomarańczowa)
8. 2 łyżeczki soku z cytryny
9. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ciągle ucierając po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do masy żółtkowej przesiewając przez sitko małymi porcjami w dalszym ciągu ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Bakalie wymieszać, oprószyć mąką ziemniaczaną, przemieszać. Dodać do ciasta i delikatnie połączyć,
Formę do pieczenia wyłożyć specjalnym papierem, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec około 50 minut a po wystudzeniu polać polewą czekoladową i udekorować skórką pomarańczową.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top