Kawa do ekspresów

kawa-do-ekspresow-4Każdy z Nas uwielbia kawę, szczególnie w dni kiedy za oknem jesienna szaruga, leje deszcz a wiatr chce urwać głowę wszystkim którzy musieli wyjść z domu wcześnie rano. Najlepsza jest gorąca prosto z ekspresu, przygotowanie której zajmuje tylko chwilkę. Jaka jest najlepsza kawa do ekspresów? Zacznijmy od podstaw: Ziarna dzielimy pod względem gatunku np. Arabica i Robusta, metodą obrabiania ziaren: suchą, polegającą na długotrwałym suszeniu ziaren oraz mokrą, która po zamoczeniu we wodzie fermentuje. Kawa palona jest lepsza od surowej, ponieważ zawiera więcej związków aromatyczno smakowych. Na gotowych paczkach ogólnodostępnych w sklepach, możemy również znaleźć informację o tym, czy kawa ma mocny, intensywny smak, czy łagodny i kremowy. Kupując ekspres do kawy warto zwrócić uwagę na to czy będziemy potrzebowali już zmielonych ziaren czy może nasze urządzenie ma w sobie mielarkę. Nawet jeśli nie ma, nie jest to problemem, w wielu sklepach jest dostępna opcja kupna ziaren w całości i zmielenia na miejscu.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top