Kakaowiec z truskawkami

catering-rzeszow-5Składniki:

1. 15 dag cukru pudru
2. 5 jajek
3. 15 dag mielonych migdałów
4. Pół łyżeczki proszku do pieczenia
5. 2 łyżki kakao
6. 1 łyżka tartej bułki
7. 1 łyżka cukru waniliowego
8. 2 łyżki cukru pudru
9. 300 ml śmietanki 36 %
10. 30 dag truskawek

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodawać kolejno żółtka i delikatnie połączyć z białkami, następnie dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia jedną łyżkę kakao i jedną łyżkę bułki tartej. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i wstawić tortownicę z ciastem na około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Truskawki dokładnie umyć, odsączyć, odszypułkować. Schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym i jedną łyżką kakao.
W jednym krążku ciasta wydrążyć łyżką wgłębienie. Krążki przełożyć śmietaną i truskawkami; posmarować wierzch i boki i obsypać pokruszonym wydrążonym ciastem. Udekorować truskawkami. Przed podaniem porządnie schłodzić.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top