Jabłkowy wieniec

odwrocona-osmoza-4Składniki:

1. 3 szklanki mąki pszennej
2. 1 szklanka mleka
3. 3 dag świeżych drożdży
4. Pół szklanki cukru
5. 1 jajko
6. 10 dag masła
7. 10 dag mieszanych bakalii (orzechy, rodzynki, suszona żurawina, migdały, kandyzowane skórki cytrusowe i owoce)
8. 3 łyżki soku z cytryny
9. 1 łyżeczka skórki z cytryny
10. 1 opakowanie cukru waniliowego
11. 1 łyżeczka mielonego cynamonu
12. Sól
13. Tłuszcz i tarta bułka do formy

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać; do miseczki włożyć drożdże, łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki oraz wlać tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn, wymieszać i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić, mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Dodać skórkę otartą z cytryny, wbić jajko, dodać rozczyn i resztę mleka. Wyrobić gładkie ciasto dodając powoli roztopione masło. Gdy w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza w trakcie wyrabiania, miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Orzechy grubo posiekać, wymieszać z pozostałymi bakaliami. Jabłka umyć, osuszyć i cienko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie cząstki. Skropić je sokiem z cytryny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem, powciskać w nie kawałki jabłek i posypać bakaliami i cynamonem z cukrem waniliowym.
Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top