Jabłecznik na kruchym spodzie

Jabłecznik na kruchym spodzie
1 vote, 5.00 avg. rating (62% score)

barmani-na-wesele-4Składniki:

1. 1 kilogram jabłek
2. 10 dag rodzynek
3. 25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy
4. 10 dag zmielonych laskowych orzechów
5. 5 dag mąki pszennej
6. 25 dag masła
7. 10 dag cukru
8. 20 dag brązowego cukru
9. Rum
10. Cytryna
11. Cynamon
12. Czekolada
13. 3 żółtka
14. Sól

Wykonanie:

Musli dobrze rozgnieść wałkiem i wymieszać z mąką i mielonymi orzechami, posiekać z miękkim masłem, dodać cukier, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść szybko kruche ciasto, uformować z niego kulkę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na co najmniej pół godziny.
Formę do pieczenia natłuścić i wysypać tartą bułką a następnie wylepić schłodzonym ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć (rozsypując na pergamin suchy groch) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu usunąć pergamin z grochem.
Rodzynki umyć i osuszyć, skropić rumem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć jabłka i podsmażyć. Posypać cukrem i cynamonem, podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić aż się rozpadną ciągle mieszając, aby sienie przypaliły. Dodać rodzynki, wymieszać i ostudzić. Masę jabłkową rozłożyć na cieście, wierzch posmarować rozpuszczoną czekoladą.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top