Frytkownica gastronomiczna

Frytkownica gastronomiczna (4)W każdej restauracji czy barze, które oferują jedzenie typu fastfood niezbędnym wyposażeniem kuchni jest frytkownica gastronomiczna. Jest to sporej wielkości urządzenie, które pozwala w szybki i prosty sposób przygotować do spożycia odpowiednią porcję frytek. Frytkownice takie posiadają różne funkcje i właściwości w zależności od ceny. Urządzenia te kosztują czasami kilkaset złotych, a czasami kilka tysięcy – w zależności od modelu, rozmiaru i dodatkowych funkcji. Podstawową kwestią jest jednak zastosowanie stali nierdzewnej, aby urządzenie mogło być w użyciu przez jak najdłuższy czas: korozja może spowodować przecież uszkodzenie części frytkownicy lub co gorsza, zatruć przygotowywany w niej pokarm. Oczywiście do frytkownic trzeba wlać odpowiednią ilość oleju, każda z nich posiada specjalny zbiornik na owy płyn, który można w łatwy sposób wyłożyć. Część tego typu urządzeń wyposażonych jest również w tzw. zimne strefy, czyli miejsce, które zapobiegają przypaleniu frytek, które wypadną z kosza, co równocześnie chroni olej przed utratą jakości.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top