Frytki

kulinaria (7)Frytki przywędrowały do nas z Belgii. Jest to danie szczególnie lubiane przez dzieci i młodzież, choć nie da się ukryć, że do najzdrowszych nie należy. Frytki lubią osoby w każdym wieku, ponieważ jest to przysmak, który przygotować możemy w rekordowo krótkim czasie. Pokrojone w paski ziemniaki smażymy na głębokim oleju na patelni lub w garnku. Ułatwieniem przy smażeniu będzie posiadanie koszyka, który zanurza się w oleju po wrzuceniu do niego ziemniaczanych pasków. Dzięki temu łatwiej będzie usmażone frytki odsączyć i nie będziemy się gimnastykowali przy ich wyjmowaniu z patelni. Najsmaczniejsze są długie i grube frytki. Niekoniecznie potrzebny jest olej. Wiele osób decyduje się robić frytki z niższą zawartością tłuszczu. Pokrojone ziemniaki trafiają wtedy na blachę, skrapia się je oliwą i piecze w piekarniku. Do frytek można używać nie tylko ziemniaków. Równie dobrze sprawdza się dynia. Doprawić takie frytki można na wiele sposobów, rozmarynem, solą pieprzem, przyprawą do rosołu lub kurczaka.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top