Eklery

kulinaria (23)Eklery to podłużne ciastka deserowe, wyjątkowo smaczne, ale też bardzo kaloryczne. Podstawa pieczona wykonana jest z ciasta ptysiowego, takiego samego, z którego wyrabia się specyficzny groszek do zup i deserów oraz grube paluszki. Ciasto ptysiowe przed włożeniem do piekarnika musi być wyrobione na bardzo gęstą masę, by pęcherzyki powietrza wytworzyły w rosnącym cieście specyficzne szczeliny i wgłębienia. Potem można się zabrać za robienie kremu. Musi być także gęsty. Najczęściej do takiego kremu stosuje się proszkowany krem do karpatki oraz masło. Łączy się te składniki razem, dzięki czemu uzyskuje się krem puszysty i zarazem lekki. Sam budyń także można dodawać jako nadzienie do eklerów, będzie on jednak trochę ciężki do takiego delikatnego ciasta. Aby smak był wyrazisty, można wlać do kremu nieco soku z wyciśniętych cytryn, ale nie za dużo, bo krem może się zważyć i rozrzedzić. Krem na eklerki rozprowadza się za pomocą narzędzia zwanego szprycą lub rękawem cukierniczym. Dzięki temu ciastka prezentują się elegancko.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top