Cytrynówka

cytrynowka-2Sprawdzone przepisy kulinarne, przekazywane wśród rodziny i znajomych, cieszą się niesłabnącą popularnością, tak jest właśnie z przepisem na przesmaczną domową nalewkę, o pięknej nazwie cytrynówka. Aby przygotować ten aromatyczny rarytas, należy zaopatrzyć się w takie składniki jak: pół litra spirytusu, pół litra wody, niepełną szklankę cukru i pachnący dodatek duża, dorodna pomarańcza. Przygotowanie cytrynówki jest łatwe i nie zajmuje wiele czasu, trzeba po prostu, obrać owoce cytryny i pomarańczę, skórki nie powinny zawierać białego składnika, ponieważ nadaje on gorzkości. Tak przygotowane skórki wkładany do słoja, zalewamy spirytusem i wyciśniętym sokiem z cytryn i pomarańczy, odstawiamy w ciemne miejsce na trzy, cztery dni. Po upływie tego czasu, dodajemy wodę z cukrem i znowu odstawiamy na kilka dni, aby składniki dobrze się przegryzły, gdy to już nastąpi zlewamy powstały wywar i rozlewamy do butelek. Smakosze muszą pamiętać, że im dłużej nalewka – cytrynówka stoi w butelkach, tym jest lepsza i nabiera piękniejszego, żółciutkiego koloru.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top