Ciasto miodowe z masą budyniową

kulinaria (7)Składniki:

Na ciasto:

1. 1 szklanka cukru
2. Pół kilograma mąki pszennej
3. 2 jajka
4. 20 dag margaryny
5. 2 łyżki mleka
6. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
7. 2 łyżki miodu

Krem:

1. 1 opakowanie budyniu waniliowego
2. 1 kostka masła (25 dag) + 10 dag
3. Pół szklanki cukru
4. 2 łyżki miodu
5. 30 dag orzechów włoskich

Wykonanie:

Ciasto:
Do miski włożyć przesianą mąkę, cukier, margarynę i jajka. Mleko podgrzać z miodem, dodać sodę i dodać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić na dwie równe części.
10 dag masła stopić z pół szklanki cukru i 2 łyżkami miodu, dodać posiekane orzechy, wymieszać i rozsmarować na jednej części wyłożonego do blaszki ciasta. Upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza (20 minut). Drugą część ciasta piec o pięć minut krócej.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i po wystudzeniu utrzeć z masłem na gładki krem. Przełożyć upieczone i wystudzone placki (ten z masą orzechową na wierzch.).

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top