BISZKOPT Z MASĄ SEROWĄ

kulinaria (24)Składniki:

1/3 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

30 dag agrestu
Pół szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
Szklanka śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
2łyżki soku z cytryny
Pół kg dwa razy zmielonego twarogu

Wykonanie:

Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać, przesiać do masy jajecznej wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim zrobione ciasto biszkoptowe. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wystudzi ć i przeciąć na dwa placki.
Agrest przebrać i oczyścić. Zalać owoce pół szklanki wody, dosypać 3 łyżki cukru i gotować 10 minut. Namoczyć żelatynę, a jak napęcznieje rozpuścić podgrzewając.
Ubić śmietanę na sztywno, połowę połączyć ze zmielonym twarogiem, resztą cukru i cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym. Dodać także żelatynę i agrest i wymieszać. Na wierzchu rozsmarować pozostałą śmietaną i schłodzić. Gotowe ciasto pokroić na kawałki i udekorować agrestem i tartą czekoladą.

Ciekawe wpisy tematyczne o gotowaniu online:

Posted by:

admin

Related articles

Back to Top